top of page
Yazarın fotoğrafıTuğba Şahintürk

Benim Yogim; Yoga üzerine söyleşi...

Güncelleme tarihi: 6 Eki

Başlamayanın başlamak istediği, başlayıp bırakının geri dönme hasretiyle yandığı, yapanın içerisinde bulduğumuz dünyada yapmayanlara göre daha sağlıklı bir zihne ve bedene sahip olduğu, hem içeride hem dışarıda insanı dönüştüren bir şey yoga.  Benceeee. 

Yoga ile ilgili konuşmak bile esnememe, rahatlamama sebep oluyor bu yüzden hep beraber biraz gevşeyelim istedim. En sevdiğim yogi Kerem ile söyleştik. 

Beni kırmayıp bu yoğun (?) temposunda zaman ayırdığı ve biz yogadan yoksun binlerce Hadi okuyucusunu (777) bilgilendirdiği için teşekkür ederim. 



Tuğba: Senin bu muazzam şeyle tanışman nasıl oldu? 

 

Kerem: Pandemi döneminde farklı pratiklerini kullandığım bir uygulamada sadece meraktan mütevellit şunlara da bir bakayım diyerek başladım. Sadece 6 yoga videosu vardı ve hepsi başlangıç düzeyiydi. İlk dersin sonunda ‘’Bu ne ya!’’ dedim ve sonraki altı ay boyunca o videoları kendi pratiklerimle birleştirerek bugün eğitmenliğe giden yolun ilk adımlarını farkında olmadan atmış oldum. 

 

Senin eğitmenlik serüvenin nasıl ilerledi? 

 

Kerem: İlk eğitimimi Nefes Yoga çatısı altında sevgili Yelina’dan aldım, 200 saatlik Travma Duyarlı Yoga Eğitmenlik Eğitimi. Bu eğitimde yoganın pozlardan ibaret olmadığını, arkasında büyük bir tarih ve felsefi derinliği olduğunu görmüş oldum. Beni asıl cezbeden tarafı da bu oldu. Sonrasında Zeynep Aksoy’un ‘eğitmenlik’ eğitimine katıldım. Bu eğitim de mindfullnes temelliydi. Yine aynı platformda BBM Nefes, BBM Nefes Çocuk eğitimlerini aldım; sinir sistemini regüle eden bu nefes egzersizlerini hem kendim için hem verdiğim pratiklerde kullanmaya başladım. Halihazırda devam eden eğitimlerle sürekli kendimi yenilemeye, öğrenmeye gayret ediyorum.  

 

Felsefe okumuş olmanın yogaya başlamanda bir etkisi var mı veya felsefe okumuş olmanın bu alana katkısı nedir? 

 

Kerem: Bilinçli olarak olmasa da farkında olmadan etkilemiş olabilir. Felsefe her şeyden önce olaylara farklı açıdan bakabilmemi sağladı. Köşelerim törpülendi, empati duygum gelişti. Bu da farklı eğitmenlerden, yazarlardan aldığım bilgileri daha objektif değerlendirmemi sağladı. Hiçbir zaman bir gurunun peşinde sürüklenmedim. Öğrendiğim her şey kendi yolumu çizmem, kendime ulaşmam için bana hizmet etti. Kimin söylediğini hatırlamıyorum ama şöyle bir sözle demek istediğimi kısaca özetleyebilirim: ‘’ Benim öğretim ayı gösteren parmak gibidir ama oraya ancak kendin ulaşabilirsin.’’ 

 

Çok düz soracağım, bir insan yogaya başladığında ona ne olur, neden başlasın? 

 

Kerem: Benim ilk tepkim ‘’Aaa ben nefes almıyor muşum’’ oldu. Nefesle kurduğum bağ bedenimle oluşan ilişkimi de dönüştürdü ve pratikler aynı zamanda kendimle baş başa kaldığım özel anlara dönüştü. Daha sakin bir zihinle daha yüksek bir farkındalıkla yaşamaya başladım. Tabii bu benim yolum, her beden ve her yaşam kendine özel ama eminim ki herkes kendi aydınlanmasını yaşayacaktır. 

 

Peki sıfırdan hayatına yogayı  sokmak isteyen biri neresinden başlamalı bu işe? 

 

 Kerem: İmkanları dahilinde ise bir kursta yüz yüze derslerle, bir hocanın rehberliğinde başlamaları uygun olacaktır. Birçok kurs ücretsiz deneme dersleri de veriyor, değerlendirebilirler. İmkan yoksa başlangıç serisi pratiklerle başlayabilirler. Örnek vermek gerekirse güneşe ve aya selam serileri olabilir. Bir süre sadece bu serileri yaparak hareket nefes dengesini bulabilir, yogayla tanışabilirler. 

 

Toplumun da yoganın getirilerinden faydalanabilmesi için onu hayatın nerelerinde çoğaltabiliriz?

 

Kerem: Bazı arkadaşlarım belediyelerle ortak çalışmalar yürüterek halka açık alanlarda ücretsiz dersler veriyor. Bunlar genelde her yaşa, her seviyeye uygun pratikler oluyor. Belki bu uygulamalar çoğaltılabilir ve daha çok insan faydalanabilir. Yine kurumsal şirketler de çalışanlar için bu tarz girişimlerde bulunabilir. Bunlar gün içinde ofis kıyafetleriyle dahi yapılabilecek pratikler olabilir. Böylece bir hareket farkındalığı oluşturabilir. Okullarda beden eğitim derslerinde öğrenciler bazı yoga pozlarıyla tanıştırılabilir. Bu konuda yoga eğitmenlerinden de destek alınabilir, eminim birçok eğitmen buna gönüllü olacaktır.  

 

Yogaya yeni başlamış veya başlayacak birine önereceğin okumalar ne olur? 

 

Kerem: Benim de severek takip ettiğim ve online derslerine katılmaya çalıştığım Bora Ercan hocamın kitaplarını gönülden tavsiye ederim. Sosyal medyayı da aktif olarak kullanıyor, meraklıları oradan da takip edebilir. Yine gönülden işler yapan ve yoga ile ilgili güncel gelişmeleri takip edip kendini ve eğitimini sürekli güncelleyen Zeynep Aksoy hocam da kendi platformunda harika işler çıkarıyor.  

 

Çıktığı yolculukta destekleyicileri ne olur? 

 

Kerem: Düzenli pratik yapmak iyi bir başlangıç olacaktır. Bu dikkatinizi canlı tutacaktır. Yine günlük tutmak, hislerinizi kağıda dökmek en az pratikler kadar  kendinizle olan bağınızı güçlendirmenize fayda sağlayacaktır. Meditasyona başlamak, yalnız 1 dakika bile olsa çıktığınız bu yolda en büyük destekçilerinizden olacaktır. Bunlara ek olarak doğa içinde gökyüzünün, ağacın, etraftaki güzeliklerin farkında olarak ve daha yüksek dikkatle yapılacak kısa yürüyüşler, kitap okumak, film izlemek, sevdiğiniz insanlarla vakit geçirmek, sosyalleşmekte hepinize, hepimize iyi gelecek şeyler. 

10 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page